در تصمیم گیریها، در رفتارها و گفتارها، طبق چه مبنایی عمل میکنید؟ چهارچوب فکریتان چگونه ساخته شده است؟
نظام فکری یک شیعه، باید یک چهارچوب اصیل اسلامی باشد. این چهارچوب اصیل را دارید؟ اگر دارید، از کجا مطمئنید همانی است که باید باشد، و اگر ندارید، از کجا باید کسب کنید؟
آنچه مشخص است این چهارچوب را خود اسلام باید به ما بدهد، و خود اسلام، یعنی معصومین علیهم صلوات الله. پس طبق این نگرش، باید برای کسب این چهارچوب اصیل روی آوریم به
- مطالعهی احادیث معصومین
- مطالعهی سیرهی معصومین
- مطالعهی دعاهای معصومین، همراه با مطالعهی ترجمهی آنها
- مطالعهی احکام دین؛ که این مهم با مطالعهی رسالهی مرجع تقلید حاصل خواهد شد.
در مباحث قبل راجع به همهی گزارههای فوق و چگونهگی مطالعهشان صحبت کردهام، که روی هر کدام آنان کلیک کنید، مبحث مرتبط با آن نمایش داده خواهد شد.
همهی مطالعات فوق را که گفتم، بسم اللهِ کار بود. ادامهی کار را هم باید دنبال کرد.
باید به کسانی مراجعه کرد که در عصر معاصر، این تفکر ناب را کسب کردهاند. این تفکر را در قول و فعل خود پیاده کردهاند و یک نمونهی بارز از شیعهی دارای فکر اصیل اسلامیاند.
نمونهی بارز و کامل و اعظم ایشان، حضرت سید روح الله موسوی خمینی است.
ایمانش را برشمریم یا علمش را؟ اخلاقش را و یا عرفانش؟ عملش را و یا سیاستش را، عبادتش را؟ کمالش، یا جمالش که ساطع نور فاطمی است؟ این بلندمرتبهی بزرگ که مقامش، حاصل تعظیم تمام قامتش به بزرگان بلند مرتبهی هستی است، و سجود تمام وجود به حاکم مطلق، الله جلّ جلالُه.
دکتر محمد صادق کوشکی از اساتید دانشگاه تهران، کسی است که خیلی از وقتش را گذاشته است روی تحقیق و پژوهش در اندیشهی امام. ایشان که عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز هست، معتقد است برای اینکه ما تفکر حضرت روح الله را بشناسیم و آن تفکر را پیدا کنیم، بایستی «صحیفه ی امام»1 بخوانیم. حتی ایشان در دانشگاه صحیفهی امام را تدریس میکند!
ایشان مبحثی را به عنوان «به آفتابیِ صحیفه برگردیم» ارائه کردهاند که با مطالعهی آن، به اهمیت مطالعهی صحیفهی امام پی خواهید برد.
صحیفهی امام را اگر بخواهم به صورت اجمالی معرفی کنم، مجموعهای است حدود بیست جلد، شامل بیانات، پیامها، مصاحبهها، احکام، اجازات شرعی و نامههای حضرت روح الله، که اگرچه ممکن است در نظر اول خواندن همهی آنان برای شما مهم نباشد، اما با خواندن همهی آنان، منظومهی فکری ایشان دستتان میآید، و این بسیار مهم است.
دکتر کوشکی در بخشی از مبحث مذکور می گوید:
«برگردیم از جلد آخر شروع کنیم به خواندن. اگر آن جلد را ضرر کردیم، دیگر نخوانیم. فحشش را هم به بنده بدهید. اگر خوب بود، جلد قبلش را هم بخوانیم. میترسم بگویم از جلد اول، بگویند حوصله داری. نه آقا! از جلد بیست و یکم شروع کن. این ویرایش جدیدش، صحیفهی امام را از جلد آخر، شروع کن و بیا عقب. اگر بد بود، جلد بیستش را نخوان. اگر بد بود، جلد نوزدهاش را نخوان. آن وقت است که خود بایدت گفت که چون باید رفت. اگر صحیفه به نظرت خوب آمد، آن وقت امام میگوید چه کار باید بکنیم، و تکلیفمان در هر مقطع چیست.»
-------------------------------------------------------------------------------------
1- صحیفه امام: مجموعه آثار امام خمینی(بیانات، پیامها، مصاحبهها، احکام، اجازات شرعی و نامهها) (دوره بیست و دو جلدی)، انتشارات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی
تلفن: 22280884 و 22285304 و 5~22290191(021)